Sumber : https://ajar.com.my/2021/04/15/kereta-masa-depan-elektrik-atau-hidrogen/

Terkini, dalam fasa transisi ke arah kenderaan emisi sifar, kereta hibrid yang rendah karbon merupakan pilihan terbaik yang ada. Kereta hibrid ini menggunakan kombinasi lebih daripada satu enjin untuk menggerakkan kenderaan seperti contoh pengunaan petrol dan juga elektrik.

Penggunaan kereta hibrid tidak begitu meluas di Malaysia dengan hanya kira-kira 52,500 kenderaan didaftarkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) daripada 2010 hingga 2019 dengan purata pendaftaran kereta hibrid sebanyak 5500 buah kenderaan setiap tahun. Jumlah ini sangatlah kecil jika dibandingkan dengan hampir 500,000 kenderaan yang didaftar oleh JPJ setiap tahun.

ELEKTRIK VS HIDROGEN

Kenderaan elektrik (EV) digerakkan oleh tenaga daripada pengecasan bateri manakala kereta  elektrik sel fuel (FCEV) adalah kereta yang menggunakan tindakbalas gas hidrogen dan oksigen melalui medium sel bahan api untuk penghasilan tenaga elektrik bagi pengecasan bateri sebelum digunakan untuk menggerakkan motor elektrik.

Jenama kereta yang terkenal dengan kereta elektrik seperti Audi, BMW, Mercedes Benz serta Tesla menawarkan model kereta dengan jarak perjalanan bermula sekitar 200 hingga 500 km bagi setiap kali pengecasan bateri. Manakala kereta hidrogen yang komersil pula dikeluarkan seperti Toyota Mirai (2015), Honda Clarity (2016) dan Hyundai Nexo (2018).

Jarak perjalanan bagi kereta hidrogen pula adalah sekitar 300 hingga 500 km bagi setiap kali pengisian penuh gas hidrogen. Sebagai perbandingan, jumlah masa yang diperlukan pengisian semula bahan api bagi kereta hidrogen hanyalah 2 hingga 3 minit manakala kereta elektrik memerlukan masa daripada 30 minit sehingga 12 jam bergantung kepada kapasiti pengecasan dan juga kapasiti bateri pada kereta.

Walau bagaimanapun, pemilikan kereta elektrik adalah jauh lebih murah daripada kereta hidrogen serta memerlukan kos penyenggaraan yang lebih rendah kerana kurang komponen mekanikal yang bergerak.

CABARAN PENGGUNA

Selain itu, cabaran pertama bagi adaptasi oleh pengguna di Malaysia adalah kos perolehan dan pemilikan kereta elektrik atau hidrogen itu sendiri.

Di Malaysia, harga kereta elektrik dijual bermula dengan harga sekitar RM 180,000 bagi kereta model Nissan Leaf. Kereta hidrogen seperti Toyota Mirai dan Honda Clarity tidak dijual di Malaysia.

Rajah 1: Kereta elektrik Tesla Model 3 (atas kiri), kereta hidrogen Toyota Mirai (atas kanan), kereta hidrogen Honda Clarity (bawah kiri) dan kereta elektrik Nissan Leaf (bawah kanan) untuk perbandingan kereta elektrik dan hidrogen yang ditawarkan dalam pasaran sekarang ini.

Sebagai perbandingan, harga bagi Toyota Mirai di Amerika Syarikat bermula sekitar RM 243,900 tidak termasuk duti import, duti eksais, cukai jualan, insuran, kos pengangkutan dan lain-lain. Daripada aspek kos pemilikan dan penyelenggaraan; kereta hidrogen adalah 70 peratus lebih mahal daripada kereta elektrik dan lebih 700 peratus lebih tinggi daripada kereta petrol.

Cabaran sebenar bagi pemilik kenderaan elektrik adalah jumlah stesen pengecasan elektrik dan juga masa yang diambil bagi pengecasan bateri. Sehingga Mei 2020, terdapat lebih 271 stesen pengecasan EV di 195 lokasi di 9 negeri seluruh Malaysia. Kebanyakan stesen pengecasan EV ini diletakkan dikawasan strategik seperti di Pusat Rawat & Rehat (R&R), stesen minyak dan juga hotel. Lokasi stesen pengecasan EV tidak menjadi masalah dikawasan bandar terutamanya di Lembah Klang. Tetapi pengecasan kereta elektrik agak sukar dilakukan dikawasan luar daripada Lembah Klang dan juga bandaraya besar seperti Johor Bahru, Ipoh dan Georgetown. Disebabkan itu, pengguna di Malaysia masih selesa menggunakan kereta yang menggunakan petrol dan diesel.

Setakat ini, kesesuaian penggunaan kereta elektrik adalah dikawasan bandar dengan jarak perjalanan sekitar 100 hingga 200 km. Begitu juga dengan kereta hidrogen, setakat ini hanya ada 6 stesen bersepadu pengeluaran dan pengisian semula gas hidrogen yang masing-masing berada di Kuching (2), Sri Aman (1), Sibu (1), Bintulu (1) dan Miri (1). Stesen ini dibangunkan oleh syarikat Linde dengan kerjasama Kerajaan Sarawak melalui anak syarikat kerajaan negeri, Sarawak Energy Berhad. Setakat ini masih belum ada stesen bersepadu pengeluaran dan pengisian semula gas hidrogen di Semenanjung Malaysia.

PENGGUNAAN KERETA KONVENSIONAL

Rakyat Malaysia masih lagi selesa dengan menggunakan kereta konvensional yang menggunakan petrol atau diesel disebabkan kekangan kos pemilikan dan penyenggaraan. Ini disebabkan terdapat jurang perbezaan yang signifikan (sehingga 6 kali ganda) dalam kos pemilikan kereta elektrik (paling asas) sekitar RM 180,000 dengan kereta petrol Proton Saga atau Perodua Bezza sekitar RM 30,000 – RM 40,000.

Selain itu, pemilikan kereta hidrogen pula adalah sangat jauh daripada jangkauan disebabkan kos pemilikan yang terlalu tinggi. Walau bagaimanapun, usaha penyelidikan dan pembangunan dalam aplikasi teknologi EV dan FCEV tetap perlu diteruskan oleh penyelidik tempatan dalam melahirkan pakar rujuk yang berkemahiran tinggi.

Impaknya akan dapat menurunkan kos pemilikan dan penyenggaraan kereta elektrik dan kereta hidrogen serta menjadikannya mampu milik oleh seluruh warga Malaysia pada masa akan datang.

Disamping itu, penggunaan kereta elektrik dan kereta hidrogen ini akan dapat mengawal pelepasan gas rumah hijau ke atmosfera seterusnya mengekang impak perubahan suhu dan iklim dunia.

Disediakan oleh;

Mohd Fadhzir Ahmad Kamaroddin

Pegawai Penyelidik Kanan,

Institute of Future Energy, Jabatan Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan & Inovasi),

Universiti Teknologi Malaysia,

81310 UTM Johor Bahru, Johor.

Rujukan:

Sims, R., Creutzig, F., Cruz-Núñez, X., D’Agosto, M., Dimitriu, D., Josefina, M., Meza, F., Fulton, L., Kobayashi, S., Lah, O., McKinnon, A., Newman, P., Ouyang, M., Schauer, J. J., Sperling, D., & Tiwari, G. (2014). Transport; Climate Change 2014: Mitigation of Climate Change. Contribution of Working Group III to the Fifth Assessment Report of the Intergovern- mental Panel on Climate Change.

 
 
 
 
 
 
 
 

Post List #3

 
Kenyataan Rasmi UTM : Pelaksanaan PKPD UTM Johor Bahru

Kenyataan Rasmi UTM : Pelaksanaan PKPD UTM Johor Bahru

Idiana HamidiMei 19, 20214 min read

KENYATAAN RASMIUNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIAPELAKSANAAN PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN DIPERKETAT (PKPD)UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA (UTM), JOHOR BAHRU Sebagaimana arahan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN), Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketat (PKPD) akan dilaksanakan di…

Official Statement :  Implementation of EMCO at UTM Johor Bahru

Official Statement : Implementation of EMCO at UTM Johor Bahru

Idiana HamidiMei 19, 20213 min read

OFFICIAL STATEMENTUNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIAIMPLEMENTATION OF ENHANCED MOVEMENT CONTROL ORDER (EMCO) AT UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA (UTM), JOHOR BAHRU Following the announcement by the National Security Council (NSC), the Enhanced Movement Control…

Open Day Resak 2021 by KTDI Student Residential College Committee

Open Day Resak 2021 by KTDI Student Residential College Committee

SITI HAMIDAH MOHD AZWAN TANMei 27, 20213 min read

Open Day Resak 2021 (OPERA’21) was an annual program organized by the Student Residential College Committee (JKM) as a platform to introduce the facilities of Kolej Tun Dr. Ismail to…

Kami Sentiasa Bersama Anda ‘Frontliners’

Kami Sentiasa Bersama Anda ‘Frontliners’

fatin nabihahMei 27, 20212 min read

Meskipun sudah masuk hari ketujuh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di kampus Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Johor Bahru, barisan hadapan yang terdiri daripada pelbagai pihak termasuk warga UTM sendiri…

Congratulations Dr. Afnizanfaizal Abdullah for being Appointed as Academic Editor of PLOS ONE

Congratulations Dr. Afnizanfaizal Abdullah for being Appointed as Academic Editor of PLOS ONE

FADZLIN MD SAIRANMei 27, 20212 min read

PLOS ONE (plosone.org) is a scholarly, peer-reviewed journal published by the Public Library of Science (PLOS), a leading not-for-profit publisher of Open Access journals. PLOS ONE is characterized by rigorous…

PKPD Di UTM: Bomba Jalankan Sanitasi Bersepadu

PKPD Di UTM: Bomba Jalankan Sanitasi Bersepadu

Nor Hidayati MokhtarMei 26, 20213 min read

JOHOR BAHRU, 25 Mei — Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Negeri Johor telah melaksanakan Operasi Sanitasi Awam Bersepadu bersama Majlis Bandaraya Iskandar Puteri (MBIP) dan Majlis Perbandaran Kulai (MPKu)…

PROGRAM READ TO LEAD UTM INTERNATIONAL SINERGI BERSAMA PROGRAM BICARA KARYA PERPUSTAKAAN UTM KUALA LUMPUR “INSPIRASI MURABBI”

Su ZalphaMei 25, 20213 min read

Perpustakaan, UTMKL (11 Mei 2021) – Telah berlangsung satu program Bicara Karya judul buku “Inspirasi Murabbi” hasil tulisan oleh YBhg. Datuk Dr. Ustazah Norhafizah Musa, Pensyarah Kanan Fakulti Sosial Sains…

Research Ecosystem
Universiti Teknologi Malaysia UTM Nexus - Research & Innovation

Office of Deputy Vice Chancellor (Research & Innovation)

DVCRI Profile Johor Bahru Office Kuala Lumpur Office

Higher Institution Centre of Excellence (HI-COE)

Advance Membrane Technology Research Centre - AMTEC Institute of Noise & Vibration - INV Wireless Communication Centre - WCC

Research Institute

Centre of Excellence (COE)

Institute of High Voltage & High Current - IVAT UTM-MPRC Institue for Oil & Gas - IFOG Centre for Artificial Intelligence & Robotics - CAIRO Centre for Engineering Education - CEE Centre for Advanced Composite Materials - CACM Innovation Centre in Agritechnology for Advanced Bioprocessing - ICA Institute of Bioproduct Development - IBD

Service Entity

Research Management Centre - RMC Penerbit UTM Press Centre for Community & Industry Network - CCIN Innovation & Commercialisation Centre - ICC University Laboratory Management Centre - PPMU Institut Sultan Iskandar - UTM-ISI

Get the latest news & events

Customer Satisfaction Index